Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a jeho žena předali 400 tisíc rodině postiženého chlapce

Prezident Zeman s manželkou
Prezident Zeman s manželkou
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana darovali Adámku Vyčítalovi 400.000 korun na nákup automobilu. Rodina chlapce si je dnes převzala na Pražském hradě.

Chlapec upadl po masivním krvácení do kómatu po operaci mandlí. Podle lékařů má vážně poškozený mozek. Rodiče věří, že se jejich syn z kómatu probere a jeho stav se zlepší. "Zázraky se dějí. Před Vánoci se mají dávat dárky," řekl Zeman při předávání daru.

Peníze prezidentský pár věnoval ze svých nadačních fondů, řekl ČTK mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Zeman původně fond zřídil na splácení státního dluhu, později z něj začal pomáhat Fondu ohrožených dětí (FOD), který provozuje klokánky pro děti v tísni. Podle Ovčáčka Zeman i letos počítá s finančním příspěvkem pro FOD, předávat ho bude v lednu.

Pan prezident se svojí paní předali finanční dar rodičům postiženého syna: https://t.co/cMqWjDwPRy pic.twitter.com/cdvhC1CNxu

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 14. prosince 2017

Vyčítalovi na pomoc svému osmiletému synovi založili transparentní účet, lidé na něj dosud poslali téměř 800.000 korun. Z darů chtějí Vyčítalovi zaplatit nákup automobilu, který by byl vhodný pro přepravu postiženého syna. "Budeme potřebovat spoustu zdravotních a rehabilitačních pomůcek, jako rehabilitační kočárek, schodolezy, osobní asistenci v domácí péči, rehabilitační pracovníky. Těch věcí je strašně moc a peněz, které máme, je strašně málo," uvedli rodiče na webu.

Do pomoci Adámkovi se zapojili i policisté a hasiči z Pardubického kraje. Společně v pondělí v Chrudimi uspořádali benefiční hokejový turnaj. Vybrat se při něm podařilo asi 34.000 korun.

Do charitativních či veřejně prospěšných akcí se zapojují i další prezidentští kandidáti. Postiženým lidem či lidem s handicapem pomáhá dlouhodobě například podnikatel a textař Michal Horáček. Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš podle své mluvčí Kateřiny Procházkové se svou ženou přispívají na řadu charit a projektů, jako je například Paraple. Podporuje dle ní také handicapované například z Jedličkova ústavu.

Lékař Marek Hilšer v letech 2011 a 2012 pracoval pro humanitární organizaci ADRA v keňském zdravotnickém zařízení. Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek se nedávno zapojil do pochodu proti diabetu a další z kandidátů Pavel Fischer se angažoval v podpoře očkování proti chřipce a několik let byl předsedou správní rady Nadace Forum 2000. 

Témata:  Miloš Zeman Ivana Zemanová charita

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy