Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán dočasně zprostil funkce soudkyni Královou

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Helenu Královou (66), která čelí dvěma kárným řízením. Opatření trvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu. Po tuto dobu soudce pobírá polovinu platu. Pokud nakonec není odvolán, zbývající peníze se mu doplatí.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Králová soudí mimo jiné kauzu tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obviněnými bývalý premiér Petr Nečas (ODS) a jeho manželka Jana.

Pelikán podal na Královou kárnou žalobu v září kvůli nerespektování názorů nadřízených soudů a protahování některých trestních řízení. Tehdy ministr nevyužil svého oprávnění dočasně Královou zprostit výkonu soudcovské funkce. Této možnosti se rozhodl využít poté, co soudkyni počátkem prosince zažaloval i předseda Městského soudu v Praze.

"Ministr Pelikán si přečetl text návrhu na zahájení kárného řízení, který podal pan předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, a rozhodl se k dnešnímu dni soudkyni Helenu Královou zprostit funkce," konstatovala mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Ministr spravedlnosti může k dočasnému zproštění kárně stíhaného soudce přistoupit tehdy, jestliže se v kárné žalobě navrhuje soudcovo odvolání z funkce. Tento způsob postihu pro Královou požaduje jak Pelikán, tak i Vávra. Vávra soudkyni vytkl měnění názorů na zákonnost odposlechů v kauze trafik.

Témata:  Robert Pelikán soudy Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy