Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha je rozvinutější než Paříž a Vídeň, porazila je v produktivitě

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Praha je šestým nejrozvinutějším regionem v Evropské unii. Na základě hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele předstihla i Paříž, Stockholm nebo Vídeň. Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) také vyplývá, že reálný ekonomický výkon celé ČR byl loni na 88 procentech průměru celé EU.

Před Prahou jsou Lucemburk, Hamburk, Brusel, Bratislavský kraj a Londýn. "Praha vyznívá velmi dobře z hlediska ekonomické výkonnosti. Kolem této pozice se udržuje dlouhodobě a v podstatě je na úrovni Londýna," uvedl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

"Srovnání regionálních údajů v období 1996 až 2016 potvrdilo, že se lépe daří krajům s převažujícím podílem služeb a výrobou s vyšší přidanou hodnotou. To má za následek rychlejší růst mezd a životní úrovně," dodal.

Celá čtvrtina HDP České republiky byla podle údajů ČSÚ vytvořena v Praze. Následoval Středočeský kraj s 12 procenty a Jihomoravský kraj s 11procentním podílem. Nejmenší příspěvek vykázaly Karlovarský a Liberecký kraj.

Podle jednotlivých odvětví v ekonomické výkonnosti v zemědělství dominuje v rámci ČR Středočeský a Jihomoravský kraj. V případě průmyslu to jsou Středočeský a Moravskoslezský kraj. Ve stavebnictví je to díky bytové výstavbě Praha. Ta vyniká i v odvětví služeb, peněžnictví, zdravotnictví nebo vzdělávání.

Témata:  Praha HDP ČR Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy