Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se dožít hodně let? Dobrý spánek, být pozitivní a whisky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: The Augusta Chronicle

Praha - Lidé se od nepaměti snaží nalézt recept na dlouhověkost. Britský deník The Daily Telegraph přinesl rady stoletých, jak se dožít vysokého věku.

Stošestnáctiletá Italka Emma Moranová radí tři vejce denně, z toho dvě syrová, a trochu mletého masa, také částečně syrového. Moranová se nejstarším člověka světa stala minulý týden, kdy ve věku 116 let zemřela v New Yorku Američanka Susannah Mushatt Jonesová. Ta dříve vysvětlovala svůj rekord mimo jiné vajíčky se slaninou k snídani a dlouhým spánkem, také prý nekouřila a nepila alkohol.

Moranová, která se narodila 29. listopadu 1899, se nejstarším člověka světa stala minulý týden, kdy ve věku 116 let zemřela v New Yorku Američanka Susannah Mushatt Jonesová. Ta dříve vysvětlovala svůj rekord mimo jiné vajíčky se slaninou k snídani a dlouhým spánkem, také prý nekouřila a nepila alkohol.

"Vše je o tom být pozitivní," říkávala Alice Herzová-Sommerová, která zemřela v roce 2014 v Londýně. Tato pražská rodačka se dožila 110 let a byla považovaná za nejstaršího člověka, který přežil nacistické vyhlazování Židů.

Britka Ethel Langová, která zemřela před rokem ve věku nedožitých 115 let, zase milovala tanec a nikdy nekouřila. Nejstarší Skotka, loni zesnulá Jessie Gallanová, se dožila 109 let, prý díky ovesné kaši, pletení a vyhýbání se mužům (nikdy se nevdala).

Britský válečný veterán Henry Allingham, který zemřel v roce 2009 ve 113 letech jako recept na dlouhověkost uváděl "cigarety, whisky a divoké ženy". Tři piva denně a panáka whisky doporučuje i nyní 110letá Američanka Agnes Fentonová, která ale dodává: "Musíte mít v životě víru v Boha."

Jako recept na dlouhý život je často zmiňován dobrý spánek. Podle Misao Okawové, která zemřela loni ve 117 letech, stačí osm hodin denně. Nic se totiž nemá přehánět. I když Kamato Hongová proslula tím, že dva dny spala a dva dny byla vzhůru, a dožila se 116 let.

Témata:  nejstarší lidé zdraví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy