Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spravedlnost? Obchody mají zavřít na všechny svátky, trvají na svém odbory

Obchodní domy, ilustrační fotografie
Obchodní domy, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš dostal dopis od odborů. Omezení prodeje ve velkých obchodech, které nyní platí o sedmi státních svátcích, by se podle nich mělo rozšířit na všech 13 svátků. Zákon o prodejní době v obchodech se prý po roce účinnosti osvědčil.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den obchody mohou mít otevřeno do 12:00.

"Zákazníci si rychle zvykli a zaměstnanci zejména řetězců jsou velmi spokojení. Co by, myslím, trochu udělalo jasno v spotřebitelském orientování, je rozšíření svátků (kdy je zavřeno) na 13. Veřejnost je trochu zmatená v tom, kdy je zavřeno a kdy je otevřeno," uvedla Renáta Burianová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) obchodu.

Podle Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářské komory ale není jasné, proč se zákaz prodeje týká jen některých svátků a jen prodejen nad 200 m2. "Je to zcela zbytečný zákon. Ti, kteří prosazovali, aby se omezila otevírací doba v obchodech, jsou dnes v Poslanecké sněmovně v minoritním postavení. Složení Sněmovny nahrává tedy tomu, že by se zrušení zákona mohlo řešit zákonodárnou cestou," uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Regulaci prosadily ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

Zákon podle komory tvrdě dopadl na řadu menších obchodů, kterých se regulace týkat neměla. Některá obchodní centra totiž rozhodla, že se jim nevyplatí otevírat jen pro vybrané obchody, a proto mnohdy zavírají úplně. "Chaos je ale i ve výkladu samotného zákona. Není jasné, co se vlastně do rozlohy 200 m2 počítá - zda jen prodejní plocha nebo například i sklady," dodal Dlouhý.

Na Ústavním soudu také leží stížnost na omezení otevírací doby velkých obchodů o některých státních svátcích. Plénum Ústavního soudu se jí začne zabývat na začátku příštího roku. Stížnost proti zákonu podepsala skupina 19 senátorů vedená Jaroslavem Kuberou (ODS).

Například v Maďarsku byl odvolán rok starý zákaz nedělního prodeje, stejně zareagovali v Itálii a ve Švédsku, postupná deregulace je patrná také v Německu a Rakousku. Portugalsko a Irsko od regulace ustoupily, Finsko ji výrazně omezuje, tvrdí komora.

Témata:  obchody odbory hospodářská komora

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy