Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ "trafik" se zdrží? Soudkyni Králové odebrali vazební kauzy

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pátek dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Helenu Královou, protože na ni směřují dvě kárné žaloby. Obvodní soud pro Prahu 1 nepředá její trestní kauzy jiným soudcům. Výjimku tvoří případy s vazebně stíhanými, které si rozeberou její kolegové.

Znamená to, že se zdrží i projednávání kauzy tzv. trafik pro poslance, v níž čelí obžalobě expremiér Petr Nečas (ODS) a jeho manželka Jana.

"Vazební věci budou předány jiným soudcům. Ostatní případy počkají na rozhodnutí kárného senátu," uvedla pro Českou televizi místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová.

První kárnou žalobu podal ministr kvůli protahování soudních řízení, druhou předseda pražského městského soudu za měnění názorů na odposlechy v kauze trafik. Zatím není zřejmé, kdy o nich Nejvyšší správní soud rozhodne. "Dvě kárné žaloby se budou spojovat do jednoho řízení. Případem by se soud měl zabývat začátkem příštího roku," řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Královou bude v kárném řízení hájit advokát Jiří Teryngel. Podle něj má odstavení soudkyně politické pozadí. Vidí za ním snahu zachránit pověst policejního zásahu, který vedl v souvislosti s kauzou trafik k pádu Nečasovy vlády v roce 2013.

Témata:  soudy Praha Robert Pelikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy