Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armádu ČR čekají velké změny i nová jednotka na pomoc spojencům. A to není vše

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Náčelník generálního štábu Josef Bečvář se domnívá, že česká armáda bude potřebovat speciální prapor, který bude mít na starosti pomoc a přijímání spojeneckých jednotek působících na českém území.

"Musíme posílit schopnosti Host Nation Support, to znamená vybudovat například jednotku praporního typu, která bude předurčena pro přijímání a pomoc koaličním jednotkám, které by případně působily na našem území, nebo jim poskytovala podporu během průjezdů či výcviku na našem území," řekl Bečvář.

Podobné jednotky podle něj běžně mají i spojenci z okolních zemí. "Druhá věc je, že my se dneska musíme vrátit také k otázkám reorganizace nebo změny systému velení a řízení armády," dodal k potřebným změnám v armádě.

Znamená to podle něj, že musí být vytvořena taková struktura, "která bude mít všechny komponenty, které jsou schopny plnit úkoly jak v zahraničních misích, tak i v ČR včetně podpory integrovaného záchranného systému a policie. "V minulosti byly velitelské prvky silně redukovány a my dnes skutečně narážíme na limity, které tento stav klade při doplňování jednotek a řízení jejich efektivní činnosti," dodal Bečvář.

Příští rok by mělo začít i periodické zhodnocení naplňování Koncepce výstavby armády ČR, která byla přijata na konci roku 2015. Výsledky by podle Bečváře měly být k dispozici v roce 2019 a o rok později by mohla být na jejich základě koncepce upravena. Bečvář zdůraznil, že v upraveném dokumentu musí být zapracováno celkové navýšení počtu vojáků armády z 24.000 o dalších 5000 profesionálů a rovněž ponechán počet 5000 členů aktivních záloh. "Tam není možné žádné vychýlení. Armáda se musí dostat na počty, které v současném vývoji bezpečnostního prostředí zajistí bezpečnost České republiky a zabezpečí naše alianční a koaliční povinnosti," řekl.

Nové vojáky musí armáda někam umístit

Bečvář poznamenal, že ozbrojené síly nemají žádné volné kapacity. Je přesvědčen, že v Rakovníku bude brzy působit jednotka o velikosti praporu, nová jednotka by také mohla být umístěna ve výcvikovém prostoru Hradiště v Doupovských horách. Pro další vojáky budou muset být nalezeny kapacity v současných vojenských objektech. "Dnes již patrně nikdo nepostaví muniční sklad ani kasárna na zelené louce v civilním prostoru," uvedl.

Armáda každoročně přijímá kolem 2000 nových profesionálních vojáků a odchází z ní méně než 1000 lidí. Do budoucna armádě, stejně jako například policii, hrozí, že kvůli nízké nezaměstnanosti bude obtížné nové rekruty najmout. Podle Bečváře tomu může předcházet snahou být věrohodným zaměstnavatelem. "To si myslím, že za ty uplynulé roky resort prokázal. Celou dobu, co jsem ve funkci, jsem nepřistoupil k nepromyšleným reorganizačním rozhodnutím, protože každá reorganizace vytváří určité nebezpečí, že budou muset odejít lidé," poznamenal.

Aktivity armády by se měly postupně rozšířit na Doupově, kam budou přesunuty některé výcvikové aktivity z Vyškova. "Chceme tam postupně vybudovat nové ubytovací kapacity, skladiště zbraní, vojenskou autoškolu, prostě věci, které by pak byly využitelné pro jednotky, které jsou v Žatci, v Jincích, ve Strakonicích, v Bechyni," poznamenal.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy