Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna zatím nezvolila šéfa komise k OKD, kandidát SPD vypadl v prvním kole

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes v prvním kole tajné volby nezvolili předsedu komise k OKD. Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004.

Do druhého kola postoupili Lukáš Černohorský (Piráti) a Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Vypadl adept hnutí SPD Lubomír Volný.

V komisi budou působit také Josef Hájek (ANO), Václav Klaus mladší (ODS), Leo Luzar (KSČM) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za TOP 09 v ní zasedne Dominik Feri a za STAN Petr Pávek.

Za prodej podílu v OKD je kritizován tehdejší ministr financí a premiér minulé koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před soudem stojí znalec, který tehdy vypracoval pro vládu posudek ceny, a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku.

Komise se ale zaměří také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem zkoumání bude také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Témata:  OKD Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy