Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se demonstrovalo proti zvolení Ondráčka

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

Praha - Několik desítek lidí dnes večer demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou proti zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Vadí jim Ondráčkova minulost, nynější poslanec v roce 1989 zasahoval jako policista proti demonstracím kritiků tehdejšího režimu. Část poslanců ale volbu Ondráčka zpochybnila a hlasování se patrně bude později večer opakovat.

Demonstranti se shromáždili před hlavním vchodem do Sněmovny. Měli s sebou několik českých a evropských vlajek a transparenty odsuzující Ondráčka, jeden protestující přišel v uniformě předlistopadové Veřejné bezpečnosti. Demonstranti hvízdali, v jednu dobu sborově zpívali píseň Modlitba pro Martu, která se stala neoficiální hymnou demonstrací v roce 1989.

Protestní akci uvítal i prezidentský kandidát Michal Horáček. "Dnes nejde jen o šéfa nějaké komise. Rozhoduje se o morálních základech státu. Étos 17. listopadu spočívá v ochotě myšlenku sametové revoluce hájit, ne v pokládání věnců. Může se stát, že budeme muset občanskou odvahu projevovat častěji. Díky všem před Sněmovnou," napsal na twitteru.

Témata:  Zdeněk Ondráček demonstrace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy