reklama

Příspěvky byly posléze vráceny nebo je členové nechali SPD jako dar na propagaci, uvedl server www.irozhlas.cz. Předseda pardubické SPD Jiří Kohoutek loni v létě na krajské konferenci prohlásil, že je třeba od členů v regionu vybrat 50.000 korun. První místo na kandidátce bylo za 5000, druhé za 4000, třetí místo za 3000 korun. Do 10. místa stálo místo po 2000, do 20. místa po 1000, zbytek byl po 500 korunách.

U dnes již bývalé členky SPD na Pardubicku Jindřišky Líbalové Trpkošové se nakonec sešlo přes 44.000 korun, peníze měla doma v příruční pokladničce. Podle ní peníze od členů organizace vybíral přímo Kohoutek s dalšími dvěma členy krajského předsednictva. Serveru to potvrdili i další dnes již bývalí členové SPD.

Líbalová Trpkošová později o záležitosti informovala centrální vedení SPD v čele s Tomiem Okamurou a Radimem Fialou. Fiala podle ní slíbil, že se věc bude řešit, to se ale nestalo. Naopak špičky pardubické buňky v čele s Kohoutkem ženu a jejího manžela nařkly z krádeže. Líbalová Trpkošová proto nakonec vybranou částku poslala na transparentní účet SPD. "Chtěla jsem, aby o vrácení peněz byl záznam," vysvětlila.

Kohoutek dnes uvedl, že "kauza je absurdní nesmysl". Podle něj členové krajské organizace vybírání vratné kauce schválili a když vedení kraje zjistilo, že kauce neexistuje, rozhodlo se peníze členům vrátit. "Byla několikrát požádána o vydání peněz nebo vrácení členům, ale bohužel peníze nechtěla vydat," prohlásil Kohoutek o Líbalové Trpkošové.

Líbalová Trpkošová s manželem posléze z hnutí odešli a měli věc za vyřízenou. Letos v listopadu ale dostali obsílku od policie. "Vedení pardubické SPD na mě podalo trestní oznámení kvůli přeposlání těch poplatků za umístění na kandidátce na transparentní účet. Musela jsem jít podat vysvětlení," uvedla Líbalová Trpkošová. Předminulý týden policie oznámení odložila. Podle Kohoutka byly peníze vráceny až na základě trestního oznámení.