Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté váhají, zda podpořit Babišovu vládu

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Komunisté se o případné toleranci vlády hnutí ANO rozhodnou až den před hlasováním o důvěře ve Sněmovně. K návrhu programového prohlášení kabinetu má KSČM výhrady, i když v některých částech se s Babišovým hnutím shoduje.

Novinářům to po dnešní schůzce vyjednávačů KSČM a ANO řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Přímou podporu vlády podle něj vylučují některé zásadní rozdíly, které mají komunisté s ANO například v bezpečnostní oblasti.

Podobně jako dříve však připustil možnost tolerance menšinového kabinetu. "Myslím, že to zásadní, co bylo řečeno, je, že my dáme naše připomínky (k programovému prohlášení) a oni se vyjádří k našim prioritám," řekl Filip.

Odmítl, že by tolerance kabinetu mohla souviset se jmenováním Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela sněmovní komise pro GIBS.

KSČM doufá, že návrh programového prohlášení vlády, který kabinet schválil v pondělí, je skutečně jen návrhem. "Že není konečný. Některé věci v něm se mi zdály velmi povrchní, dokonce ani nebyl formulovány tak, aby byly srozumitelné," uvedl. Vyjednávací týmy se shodly na tom, že vyjednávání mohou pokračovat, dodal. "Já oznámil, že výkonný výbor naší strany jedná 9. ledna odpoledne," připomněl.

Komunisté krátce po volbách předložili několik podmínek pro toleranci vlády, požadovali mimo jiné zákon o obecném referendu. "Referendum v programovém prohlášení není, ale ANO je ochotno o něm jednat. Ale shodli jsme se na ochraně základních surovin, nerostného bohatství," konstatoval Filip.

Témata:  Vojtěch Filip Hnutí ANO KSČM

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy