Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Polsko a eurokomise by si měly vyjasnit názory. Česko zareaguje potom

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) věří, že Polsko přesvědčí Evropskou komisí, že v zemi není ohrožena vláda práva. Kvůli vyhrocené situaci se telefonicky spojil s šéfem polské vlády.

Komise dnes spustila zatím nikdy nepoužitý postup, na jehož konci Polsku hrozí pozastavení hlasovacích práv v EU. Česko podle Babiše na situaci zareaguje podle toho, jak dopadne schůzka předsedy komise Jeana-Claudea Junckera a nového polského premiéra Mateusze Morawieckého naplánovaná na 9. ledna.

Babiš řekl, že kvůli situaci dnes Morawieckému telefonoval. "Konzultoval jsem to s ním, jaká je jejich pozice. Myslím, že to může mít dopad celkově na náš region a V4, tak jsem s ním diskutoval, jak to vidí," uvedl Babiš.

Připomněl, že jeho polský protějšek dostal na 9. ledna pozvánku do Bruselu. "Preferuji, že Polsko si vyjasní pozice s Evropskou komisí. Uvidíme, jak dopadne to jednání v Bruselu a podle toho my taky budeme reagovat," uvedl Babiš. Morawiecki podle něj komunikuje podstatně lépe než jeho předchůdkyně Beata Szydlová, což by mohlo být podstatné.

Témata:  Andrej Babiš Evropská komise (EK) Polsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy