Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš nepochodil ani u Pirátů. menšinovou vládu nepodpoří, představili svoje priority

Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Ivan Bartoš vysvětluje organizaci nejlepšího volebního programu, který má 25(!) stránek.
Foto: Pirátská strana

Praha - Piráti jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří ani tím, že by při hlasování o její důvěře odešli ze sálu. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl body, které je třeba prioritně prosazovat, i když kabinet nedostane důvěru. Patří mezi ně zveřejňování smluv ČEZ v registru smluv, omezení politických "trafik" ve státních firmách, změny v exekucích a boj proti evropským daňovým rájům.

Ivan Bartoš připomněl, že poprvé od voleb se schůzky ANO s Piráty osobně zúčastnil Babiš. K podpoře své vlády však stranu nepřesvědčil. "My jsme zopakovali svou pozici, že budeme konstruktivní opozice, budeme hledat programové shody, ale jednobarevnou vládu nepodpoříme ani ji nebudeme tolerovat tím, že bychom odešli ze sálu," uvedl Bartoš.

Piráti nechtějí být kverulantskou blokační opozicí. Bartoš proto představili ANO několik bodů, které je reálné prosazovat hned i v případě, že vlády nebude mít důvěru Sněmovny.

Předložit novelu, která by zakotvila do zákona povinnost energetické společnosti ČEZ zveřejňovat smlouvy v registru, chtějí Piráti v lednu. "Předchozí vláda je chtěla utajovat, schválila výjimku," uvedl Michálek. V únoru má následovat zákon, který by stanovil požadavky pro členy orgánů státních firem. Podle Pirátů je totiž v současnosti obsazují političtí "tafikanti", kteří díky tomu vydělávají stovky tisíc korun a neodvádí odpovídající práci.

V březnu chtějí Piráti začít řešit systém exekucí, především problém toho, že stejní lidé čelí řadě řízení současně u různých exekutorských úřadů. "Novela by stanovila místní příslušnost exekutorů," zmínil Michálek. Babiše pak Piráti požádali, aby na úrovni Evropské unie řešil nestandardní daňovou úpravu na Kypru, v Lucembursku či Irsku, které umožňují vybraným firmám neplatit daně v Česku.

Témata:  Česká pirátská strana Hnutí ANO vláda

Aktuálně se děje

1. června 2024 9:02

Biden má podle průzkumu nad Trumpem lehce navrch

Úřadujícího amerického prezidenta Joea Bidena by aktuálně volilo 41 procent Američanů, přičemž podpora jeho vyzyvatele Donalda Trumpa nyní činí o dvě procenta méně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Reuters/Ipsos. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy