Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změny na vnitru: Hulínský a Pálková končí, ostatní náměstci zůstanou

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na ministerstvu vnitra skončí náměstci Monika Pálková (KDU-ČSL) a Petr Hulínský (ČSSD). Se zbývajícími pěti náměstky a státním tajemníkem bude ministr Lubomír Metnar (za ANO) dál spolupracovat. Agenda přibude například náměstkovi Petru Mlsnovi, který se zabývá legislativou.

Metnar uvedl, že jeho prvním cílem bylo zajistit efektivnější chod úřadu. Rozhodl se snížit počet sekcí na úřadu, které nespadají pod státního tajemníka Jiřího Kauckého či náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého, a to z šesti na pět. Dodal, že na ministerstvu nepočítá také s politickými náměstky, pro které byla vytvořena dvě místa. Obsazeno bylo jedno, a to Hulínským.

Nový ministr zruší sekci sociálního a zdravotnického zabezpečení, bezpečnostního výzkumu a projektového řízení, kterou měla na starosti Pálková. Její sekce se podle podkladů pro páteční jednání vlády rozpustí do dvou jiných útvarů, sociální a zdravotnické zabezpečení bude mít na starosti státní tajemník. Zbývající věci pak bude mít nově na starost ministrův náměstek Jiří Nováček, pod kterého budou spadat záležitosti týkající se vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání.

Pod Mlsnu budou nově spadat také záležitosti, které se týkají veřejné správy. Mlsna měl tuto sekci na starosti již v minulém volebním období, když z pozice náměstkyně odešla na post hejtmanky Jana Vildumetzová. Ekonomickým náměstkem ministra vnitra zůstane Jiří Zmatlík a náměstkem zabývajícím se informačními a komunikačními technologiemi zůstane Jaroslav Strouhal.

Podle Metnara by se měla otevřít debata o tom, zda by měl náměstek pro státní službu Postránecký dál spadat pod vnitro. "Domnívám se, že by měl spadat pod Úřad vlády," podotkl Metnar.

Pokud vláda návrh systemizace schválí, vzniknou na vnitru nové odbory. Jeden z nich se podle Metnara bude zabývat volbami. Jeho vznik je reakcí na nedávné přepočítávání hlasů pro ODS v parlamentních volbách nebo debatě o podpisech zákonodárců pod kandidátkami do prezidentských voleb.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Petr Hulinský Petr Mlsna

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy