Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude příštím prezidentem ČR? Zeman má velký náskok, ukázal průzkum

Miloš Zeman odvolil v Praze
Miloš Zeman odvolil v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - 69 % občanů vyjadřuje záměr zúčastnit se voleb prezidenta, 22 % se jich nechce zúčastnit a 9 % zůstává nerozhodnuto. Mezi těmi, kdo zcela nevyloučili svoji účast ve volbách prezidenta, nejvyšší podíl preferencí zaujímá současný prezident Miloš Zeman, následovaný Jiřím Drahošem a Michalem Horáčkem. Více než pětina (23 %) občanů, kteří deklarovali, že by se voleb zúčastnili, neví, koho by volila. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Voličské preference představují preference těch dotázaných, kteří mají volební právo a kteří deklarovali, že by se prvního kola prezidentských voleb „rozhodně“ nebo „spíše“ zúčastnili.

Miloš Zeman: 32 %

Jiří Drahoš: 21,5 %

Michal Horáček: 10,5 %

Marek Hilšer: 4 %

Pavel Fischer: 3 %

Mirek Topolánek: 2,5 %

Vratislav Kulhánek: 1,5 %

Petr Hannig: 1 %

Jiří Hynek: 1 %

neví: 23 %

Z podrobnější analýzy plyne, že odhodlání zúčastnit se prvního kola příštích voleb prezidenta poněkud zesiluje spolu s rostoucím věkem, se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání, se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti a ekonomické situace v České republice, se stoupající spokojeností s vlastním životem a zejména s rostoucím zájmem o politiku, s rostoucí ochotou zúčastnit se případných voleb do Poslanecké sněmovny a se zvyšující se deklarovanou voličskou angažovaností ve volbách v minulosti, uvedl soc.cas.cz.

Poněkud častěji k volbám chtějí jít vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a nižší odborní pracovníci, naopak nižší zájem o volební účast deklarují nezaměstnaní a polokvalifikovaní či nekvalifikovaní pracovníci v dělnických profesích.

Z hlediska politické orientace vyšší ochotu jít volit v prvním kole vyjadřují lidé, kteří jsou politicky vyhranění, ať už pravicově, či levicově, méně často se k volbám chystají ti, kdo se na pravolevé škále řadí do středu, nebo nejsou s to se na ní sami zařadit. Výrazně vyšší odhodlání účastnit se prvního kola voleb prezidenta pak vyjadřují ti, kdo prezidentovi „rozhodně důvěřují“, a zároveň ti, kdo prezidentovi „rozhodně nedůvěřují“.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy