Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběr šneků v ČR vrcholí. Zkusili jste někdy hlemýždí polévku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Praha - V Česku právě vrcholí sezona sběru šneků, počasí ale opět není ideální. Jaro se v poslední době zkracuje, teploty rychle přecházejí ze zimních pěti na letních 25 stupňů Celsia.

"Výkup šneků sbíraných ve volné přírodě se zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho," řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni.

Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek. Server helix-liberec.cz nabzí například tento recept:

Hlemýždí polévka

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

Uvařené odkapané hlemýždě buď vcelku nebo překrojené osmažíme krátce na polovině másla s jemnými kolečky pórku. Asi litr masového vývaru povaříme s jíškou, připravenou z mouky a zbylého másla, okořeníme špetkou mletého pepře a muškátového oříšku, osolíme a povaříme. Nakonec vmícháme osmažené hlemýždí maso s pórkem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s malými topinkami nebo kostičkami osmažené žemle.

Témata:  zvířata vaření recepty příroda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy