Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběr šneků v ČR vrcholí. Zkusili jste někdy hlemýždí polévku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Praha - V Česku právě vrcholí sezona sběru šneků, počasí ale opět není ideální. Jaro se v poslední době zkracuje, teploty rychle přecházejí ze zimních pěti na letních 25 stupňů Celsia.

"Výkup šneků sbíraných ve volné přírodě se zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho," řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni.

Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek. Server helix-liberec.cz nabzí například tento recept:

Hlemýždí polévka

100 g zmrazeného hlemýždího masa, 20 g hladké mouky, 40 g másla, sůl, mletý pepř, 1 pórek, petrželka nebo pažitka muškátový oříšek

Uvařené odkapané hlemýždě buď vcelku nebo překrojené osmažíme krátce na polovině másla s jemnými kolečky pórku. Asi litr masového vývaru povaříme s jíškou, připravenou z mouky a zbylého másla, okořeníme špetkou mletého pepře a muškátového oříšku, osolíme a povaříme. Nakonec vmícháme osmažené hlemýždí maso s pórkem a sekanou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s malými topinkami nebo kostičkami osmažené žemle.

Témata:  zvířata vaření recepty příroda

Související

Aktuálně se děje

9:43

Češi darovali přes 500 tun potravin. Jak je stále možné se zapojit do sbírky?

Česko má za sebou jarní kolo Sbírky potravin, které opět ukázalo, že Češi mají srdce na pravém místě. Darovali celkem 518 tun pomoci, konkrétně 464 tun potravin, tedy 928 tisíc porcí jídla, a 54 tun hygienických potřeb. Klíčovým prvkem akce bylo nasazení více než 5000 dobrovolníků v rekordním počtu obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy