Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korunovační klenoty budou na Hradě vystaveny v nové vitríně, návštěvníky čeká jedna novinka

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
Foto: www.hrad.cz

Praha - Korunovační klenoty budou zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. až 23. ledna v rámci cyklu výstav k oslavám stého výročí založení Československa. Tentokrát je uvidíme v nové vitríně.

Chystaná expozice bude netradiční hned z několika důvodů. Klenoty budou vystaveny v nové bezpečnostní vitríně. V té dosavadní, kterou vytvořil před téměř 90 lety architekt Josef Gočár, budou ve Vladislavském sále umístěny památky spojené se sv. Václavem. Další zvláštností bude směr prohlídky, kdy budou moct návštěvníci vitrínu obejít a podívat se na klenoty ze všech stran. Dosud takovou možnost neměli.

"Budou tak moci obdivovat nádhernou drahokamovou výzdobu, zejména na zadní straně koruny, především velký modrý safír, jehož váha se odhaduje na 300 až 330 karátů," poznamenal ředitel administrativní sekce kanceláře prezidenta Jan Novák.

Součástí výstavy bude i expozice připomínající svatováclavskou tradici. V Gočárově vitríně proto bude vystavena zbroj svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu. Ve Vladislavském sále budou umístěny také další předměty upomínající na patrona českého státu.

"Zároveň bude ve Vladislavském sále instalována výstava o osudech korunovačních klenotů za 100 let republiky, mimo jiné klíč od Korunní komory, který drží prezident republiky, tedy klíč číslo jedna," poznamenal Novák. Výstava má podle něj poskytnout vysvětlení, proč i v době republiky jsou korunovační klenoty českých králů ctěny jako symbol státnosti.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Soupravu tvoří Svatováclavská koruna, žezlo, jablko, kožená pouzdra na ně, poduška pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Témata:  České korunovační klenoty Pražský Hrad výstavy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy