Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prolhaný Zeman? Média drbou jeho vánoční poselství

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - České deníky a servery dnes komentují vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Podle nich šlo spíše o předvolební projev. Zakódoval do něj prý několik strategických kroků, které plánuje v příštích týdnech, kdy se bude o hlavě státu rozhodovat.

Poselství rozdělilo politickou scénu. Projev jako dobrý a povzbudivý ocenili premiér Andrej Babiš (ANO) i předseda SPD Tomio Okamura, podle něhož odrážel priority jeho hnutí. Šéf komunistů Vojtěch Filip zase vyzdvihl, že Zemanova slova byla ve znamení důvěry ve vlastní síly a schopností "lidí práce". Negativně hodnotili Zemanova slova jeho tradiční kritici, tedy politici KDU-ČSL, TOP 09 či STAN, rezervovaně se vyjádřili i zástupci ODS či někteří Zemanovi protikandidáti v lednové volbě hlavy státu.

Autor komentáře Práva upozornil na sdělení, že Zeman nevyužije své pravomoci vypsat za určitých okolností předčasné volby, pokud Babišova vláda nezíská důvěru Sněmovny. Zeman bude bez ohledu na výsledek voleb prezidentem minimálně do 8. března, a tak Babiš prý pohodlně zvládne i druhý pokus o sestavení vlády.

"Přinejmenším příští dva měsíce má Babiš čas a plnou podporu pro hledání hlasů pro svůj kabinet. Do této doby spadají nejen prezidentské volby, jež rozhodnou, zda bude mít bezvýhradného hradního ochránce i nadále, ale také důležité celostátní sjezdy ODS a ČSSD," píše autor komentáře.

Zeman podle Aktuálně.cz umí výhodu prezidentství dokonale využít. Řekl podle něj několik pěkných a mnoho nepěkných věcí, které zavinul do vánočního papíru. "Do poselství zabalil útoky na "nepřizpůsobivé", na lidi beroucí sociální dávky, státní úředníky, kteří "si často jenom vymýšlejí zbytečnou práci", na migrační kvóty EU, na líné NATO, které málo bojuje proti islamistům (a do kterého léta platíme jen polovinu slíbené částky), na zlá média," míní autor. "Byl to jen a jen předvolební Zeman ve vší své mělkosti a prohnanosti, poselství tam mohl najít jedině Tomio Okamura," dodal komentátor.

Podle Lidových novin bylo Zemanovo poselství projevem neokaté, ale tím účinnější kampaně před volbami, i když současný prezident tvrdí, že žádnou nevede. Hlavní poselství - máme se dobře- má volič vnímat jako vzkaz "tak proč na tom něco měnit?". "Měřit projevy jen podle reakcí jiných je ošidné. Ale nelze nevidět, že jasný souhlas zazněl z ANO, SPD a KSČM. To je teď reálná většina ve Sněmovně - a jejím svorníkem je Zeman," stojí v komentáři.

Témata:  Miloš Zeman Vánoční poselství prezidenta ČR Tomio Okamura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy