Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Štěchův proslov v Terezíně nebyl nacionalistický, míní Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nedávný projev předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) v Terezíně nebyl nacionalistický, domnívá se prezident Miloš Zeman. Také kritizoval návrh Evropské komise na reformu azylového řízení.

"Zločiny během odsunu byly dílem konkrétních jednotlivců, zato nacistické zločiny během okupace byly součástí oficiální a promyšlené politické kampaně německého státu," uvedl 15. května v Terezíně Štěch. Federace židovských obcí v ČR poté sdělila, že Štěchův projev se nesl "v protiněmeckém nacionalistickém duchu", který na pietní akci nepatří.

"Sdílím názor pana předsedy Štěcha, že to nebyl projev protiněmecký, ale protinacistický," uvedl Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy.

Prezident také řekl, že nemá nic proti obsahu projevu šéfa svazu bojovníků za svobodu na stejné akci v Terezíně. Zároveň ale Zeman prohlásil, že tento projev nečetl. Předseda svazu Jaroslav Vodička v projevu uvedl, že uprchlíci v nynější migrační krizi neutíkají před válkou a chtějí jen využít evropský sociální systém.

Zeman také kritizoval návrh Evropské komise na reformu způsobu řešení žádostí o azyl. Podle komise má být pravidlo, že žádost má na starost první země, kam uchazeč vstoupí, doplněno o krizové přerozdělování uprchlíků do dalších států EU. Ze systému by bylo možné se dočasně vyplatit částkou 250.000 eur za jednoho odmítnutého žadatele. Český prezident to označil za "obchodování s lidmi".

Témata:  Miloš Zeman Milan Štěch

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy