reklama

V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo dopravy. To původně požadovalo ostré spuštění nového systému od prosince, kvůli pomalému připojování jednotlivých stanic do systému ale lhůtu o měsíc odložilo.

"Už nebude možné, aby vozidlo dostalo záznam o úspěšné kontrole emisí, aniž by stanici ve skutečnosti navštívilo. Když neprojde měřením na jedné stanici, nemůže také tak snadno zkoušet štěstí na jiné. Protokoly měření totiž kromě fotografií obsahují i časy a dobu kontrol. Záznamy navíc není možné přepisovat," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Emisní stanice budou od ledna lidem vydávat nové automaticky generované protokoly o měření, které se budou automaticky ukládat v evidenci. Měřicí technik tak nebude mít žádnou možnost výsledky měření ovlivnit. Od listopadu tento systém začal fungovat ve zkušebním provozu, do kterého se přihlásila zhruba polovina z 1800 emisních stanic v ČR.

Stanice, které se do evidence nepřihlásí, tak podle ministra nebudou moci vydávat nové protokoly. Staré protokoly ale Stanice technické kontroly (STK) přestanou od prosince uznávat. Nové povinnosti by podle ministerstva neměly délku emisní kontroly prodloužit o více než minutu. Úřad nicméně očekává, že se současný počet stanic nejspíš v důsledku změny sníží.