reklama

ČTK to řekl politolog Jiří Štefek. Očekává, že volební účast bude nízká. Doplňovací volby ve volebním obvodu č. 39 se konají proto, že senátor a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (nezávislý za ANO) byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal.

"Neočekávám, že účast bude vyšší než 30 procent," řekl ČTK Štefek, který považuje za favority voleb právě Hlavatého a vrchlabského starostu Jana Sobotku (STAN), který kandiduje s podporou TOP 09, KDU-ČSL a ODS. "V takové situaci se klidně může stát, že bude buď Sobotka, nebo Hlavatý zvolen už v prvním kole. Stane se tak v případě, že jeden z nich pro první kolo výrazně zmobilizuje podporu svých příznivců," míní politolog.

Hlavatému může podle něj naopak uškodit současné působení premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. "Senátní volby na Trutnovsku totiž budou první volby svého druhu v novém volebním cyklu a mohou být jakousi reakcí voličů na povolební počínání Andreje Babiše a jeho sestavování vlády, pro kterou dosud nemá důvěru. Pro odpůrce ANO a Andreje Babiše tyto volby mohou být motivací jít volit a dát to soupeři, s nímž se Jiří Hlavatý nejspíš potká ve druhém kole," míní Štefek.

Starosta Vrchlabí Sobotka je podle něho velice populární ve svém městě a okolí. "To samé platí pro ředitele Juty Jiřího Hlavatého v oblasti Dvora Králové nad Labem. Volbu rozhodne, na čí stranu se přikloní voliči v Trutnově. Za pozornost stojí i skutečnost, že ODS, TOP 09 i KDU-ČSL nepostavily svého kandidáta a deklarovaly podporu Janu Sobotkovi," řekl ČTK Štefek. Podle něho ostatních sedm kandidátů moc šancí nemá.