reklama

Zbavení se zlozvyků jako kouření, alkohol, nezdravé jídlo nebo zbytečné nakupování, které měsíčně stojí nejčastěji do 2000 korun, jsou rovněž častým předsevzetím. Vyplývá to z prosincového průzkumu Equa bank.

Téměř polovina lidí si dává předsevzetí kvůli úspoře peněz. Zdraví je přitom až druhým důvodem, to uvádí 44 procent Čechů. Osobní důvody, aby se lidé cítili lépe, přitom zmiňuje pouze každý čtvrtý.

"Přestat se zlozvyky, které navíc mohou být finančně nákladné, je pro lidi obecně velmi těžké. Téměř každý pátý se už přitom kvůli svému zlozvyku dostal do finanční tísně, i přesto se ho většinou nedokáže vzdát. Na 37 procent jej dokáže omezit, zbytek respondentů raději šetří v jiných oblastech (28 procent), nebo si dokonce vypůjčí peníze jinde (16 procent). Každý pátý to řeší hledáním dalšího zdroje příjmu, například brigádou," uvedl ředitel retailového bankovnictví Jakub Pavel.

Právě proto se novoroční předsevzetí každý rok opakují. Téměř pětina Čechů se svého zlozvyku snažila zbavit už více než pětkrát. "Lidé se na začátku nového roku mají tendenci přeceňovat, nastaví si příliš mnoho předsevzetí nebo chtějí radikální změnu. Sedm z deseti respondentů neuspělo právě z tohoto důvodu. Lidé, kterým se předsevzetí podařilo dodržet, se ale shodli na tom, že je to ještě lepší pocit, než očekávali," dodal Pavel.