Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza kolem mrtvého řidiče na Vyškovsku vyjasněna. Podle GIBS jednal policista v obraně

Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Policie ČR při zásahu na manifestaci na podporu uprchlíků, která se uskutečnila 26. června na Moravském náměstí v Brně. Kam ve stejný den svolali protest i radikálové z Dělnické mládeže. (26. června 2015)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Policisté podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nepochybili, když předloni zastřelili řidiče při pronásledování kradeného vozu na Vyškovsku. Dalšími okolnostmi případu se ještě bude zabývat krajské policejní ředitelství v Brně.

Řidič při incidentu nereagoval na opakované výzvy k zastavení a nebezpečnou jízdou bezprostředně ohrožoval životy policistů. Proto tehdy policisté použili k zastavení dodávky donucovací prostředky. Při střelbě byl zraněn řidič, který na místě zemřel.

Stejně jako v jiných případech, v nichž policisté použijí služební zbraň, si případ k prověření převzala GIBS. "Použití služební zbraně bylo oprávněné, protože v danou chvíli policista jednal v nutné obraně. Tato část kauzy proto byla odložena usnesením," řekl České televizi Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS.

Dodal, že podle vyšetřovatele nespáchali policisté během zásahu trestný čin. Kauza nyní míří na krajské policejní ředitelství. Podle GIBS totiž mohli zasahující policisté porušit jiné služební povinnosti. Může jim tak hrozit jiný kázeňský přestupek.

Témata:  Policie ČR Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) řidiči střelba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy