Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš souhlasí se změnou jednacího řádu vlády, prý je to praktické. Opozice protestuje

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Lány - Návrhy na změnu jednacího řádu vlády považuje premiér Andrej Babiš (ANO) za praktické. Opozice naopak nešetří kritikou. Obává se, že bude omezen přístup veřejnosti k informacím. V některých případech prý nebude zveřejňováno, jak který ministr hlasoval, a že premiér dostane více pravomocí.

Návrh vládě předložil ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Robert Pelikán. Cílem je podle Pelikánova materiálu zefektivnit a zrychlit projednávání dokumentů předložených vládě, ale i samotné jednání vlády. "Návrhy pana Pelikána jsou víceméně praktické," řekl dnes Babiš po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem.

Návrh počítá třeba s tím, že materiály především nelegislativního charakteru, které se chystá vláda projednávat, by mohl připomínkovat menší počet úřadů. Omezuje mimo jiné i okruh lidí, které se účastní jednání vlády. Na každé schůzi by v budoucnu nemusel být předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ), státní tajemník pro evropské záležitosti či prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

To v minulých dnech kritizoval šéf NKÚ Miroslav Kala. Podle Babiše účast šéfa NKÚ zajišťuje zákon. "Takže si myslím, že z toho vzniklo nějaké zbytečné nedorozumění," řekl dnes.

Návrh jednacího řádu zkritizoval místopředseda ODS Martin Kupka nebo místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dnes Babiše kvůli novele písemně interpeloval. Babiš podle Pirátů omezuje transparentnost jednání vlády, tedy i přístup veřejnosti k informacím a odpovědnost ministrů za jejich konání. "Ministr spravedlnosti navrhuje v této novele, navíc připomínkované přes vánoční svátky, zrušit jmenovité hlasování členů vlády, s čímž zásadně nesouhlasím," uvedl v tiskové zprávě.

Témata:  Andrej Babiš Robert Pelikán vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy