Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OLAF mlčí ohledně stížnosti Agrofertu. Co bude dál?

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) se v tuto chvíli nebude vyjadřovat ke kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Sdělila to dnes mluvčí úřadu v reakci na stížnost Agrofertu k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování dotace.

Mluvčí Mina Andreevová dodala, že Evropská komise doporučení ze závěrečné zprávy OLAF zkoumá, ale zatím není možné říci, kdy bude s analýzou zprávy hotová. Zveřejnění zprávy je podle ní záležitostí českých úřadů. Komise dosud žádost o zveřejnění nedostala, uvedla Andreevová.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka v úterý řekl, že stížnost podaná k evropským orgánům není reakce na závěrečnou zprávu OLAF, ale že ji koncern podal před několika měsíci ještě v době vyšetřování.

Zástupce úřadu evropského ombudsmana dnes potvrdil, že instituce stížnost obdržela a 14. prosince rozhodla o jejím přijetí. Zdůraznil ale, že to je zatím jen formální administrativní krok, který automaticky neznamená, že úřad bude OLAF kontaktovat s žádostí o další informace. "Ombudsmanka (Emily O'Reillyová) nyní stížnost posuzuje," dodal mluvčí.

Sám premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý uvedl, že závěrečnou zprávu OLAF z vyšetřování nečetl. Úřad dokument před Vánoci poskytl českému ministerstvu financí a premiér předpokládá, že materiál dostane i Agrofert, který se k němu podle něj poté vyjádří.

Vyšetřování OLAF se týkalo padesátimilionové dotace, kterou z evropských fondů získala farma Čapí hnízdo. Česká policie kvůli tomu obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babiše a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Témata:  Andrej Babiš Evropská komise (EK) EuroZprávy.cz farma Čapí hnízdo Agrofert

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy