Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jednání tripartity: Babiš je optimista, odbory jsou zdrženlivé

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Programové prohlášení vlády má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) "většinovou podporu" tripartity. Odbory a podnikatelé prý chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady.

Tripartita projednávala návrh vládního programu ještě před hlasováním Sněmovny o důvěře kabinetu, které připadá na 10. ledna.

"Naše programové prohlášení, které jsme předložili a které bude přes víkend dopracováno, má většinovou podporu (tripartity). Doufejme, že toto bude vnímat i naše politická scéna a naše programové prohlášení přivítá pozitivně," řekl Babiš. Na jednání tripartity prý nezaznamenal, "že by tam ta podpora nebyla".

Odbory a zaměstnavatelé ale výslovně dokumentu menšinové vlády svou podporu nevyjádřili. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák spíš vypočítávali pozitiva i výhrady, které odboráři a zaměstnavatelé mají. "Je to polit dokument. Pro nás jsou rozhodující věcná témata," řekl šéf svazu průmyslu.

Podle Středuly se zaměstnavatelé a odboráři zabývají hlavně obsahem textu bez ohledu na to, zda vláda má důvěru, nebo nemá. "Od toho je Poslanecká sněmovna. Ta vyjadřuje podporu. My jsme se vyjádřili ke konkrétním bodům prohlášení. Vítáme, že řada věcí jde pozitivním směrem, k negativním bodům jsme se vyjádřili," řekl Středula. Ani podle něj na jednání nezaznělo, že by navrhovaný dokument někdo odmítl.

Témata:  Andrej Babiš vláda tripartita

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy