Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka Asociace krajů Vildumetzová chce najít systémové řešení pro řidiče autibusů

Jana Vildumetzová
Jana Vildumetzová
Foto: Facebook

Praha - Předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) tvrdí, že nařízení minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) o minimální mzdě řidičů linkových autobusů nefungovalo. Trvá na tom, že peníze od krajů se k nim často nedostávají.

Premiér Andrej Babiš po dnešním jednání s asociací uvedl, že chce nařízení zrušit. Vildumetzová chce navrhnout náhradní systémové řešení. Zástupci krajů, které nevede hnutí ANO, ale Babišův záměr zpochybňují.

Po protestech řidičů v říjnu 2016 rozhodla přžedchozí vláda, že od následujícího ledna stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Zvýšily se i další příplatky. Kraje, které veřejnou dopravu objednávají a potřebné linky dotují, pak měly obtíže s finančním pokrytím růstu mezd a tím, jak peníze k řidičům dostat. Nakonec loni v červenci vláda schválila příspěvek zhruba 394 milionů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Nařízení Sobotkovy vlády bylo podle šéfky Asociace krajů nesystémové a způsobilo finanční i legislativní problémy. „Bohužel se často stávalo a stává, že navýšené prostředky, které kraje dají dopravcům, se k samotným řidičům nedostanou, popřípadě je jim odebrána nenároková složka," uvedla. Nařízení nefungovalo a nepřineslo slibovanou stabilizaci, když stále chybí zhruba 6000 řidičů, tvrdí.

Chce proto v co nejbližší době přijít s náhradním systémovým řešením tak, aby se navýšení platů dostalo spravedlivě ke každému řidiči. Kraje růst mezd řidičů autobusů plně podporují, na peníze jim nikdo sahat nebude, doplnila Vildumetzová.

Zástupci krajů, které nevede hnutí ANO, ale Babišův záměr kritizují. Za rozumné řešení ho nepovažuje například hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Premiér a vláda se podle něj vystavují riziku, že se zastaví veřejná doprava, když řidiči odejdou do jiného oboru. Náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot (TOP 09) uvedl, že se bojí, že dopravci budou chtít od krajů a obcí vyšší příspěvky.

Babiš dnes uvedl, že zvyšování mezd bylo Sobotkovou akcí před krajskými volbami. „Aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců, to je nesmysl," řekl. Sobotka na twitteru oponoval, že bez nařízení někdejší koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se platy řidičů nezvýšily.

Témata:  Andrej Babiš Autobusy řidiči Jana Vildumetzová

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.