Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náměstek civilní rozvědky končí. Ohrožovala ho aféra České pošty

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeněk Blahut rezignoval na svůj post. Skončí k 15. lednu 2018. Ve funkci byl od září 2014, jmenoval ho tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Blahut se rozhodl odejít sám po nástupu vlády Andreje Babiše (ANO). Server Neovlivni.cz v minulosti informoval, že Blahutův post ohrožovala aféra České pošty.

Podnikatel Lukáš Čadek před 2,5 lety nařkl ministra Chovance, že mu jeho lidé slíbili pomoci se zakázkou na poště výměnou za peníze pro ministra. Při výslechu uvedl, že ho kontaktoval Blahut, který si za vyřešení sporu řekl o čtyřmilionový úplatek. Důkaz o pravdivosti Čadkovy verze se neobjevil, dodává server.

Úřad pro zahraniční styky a informace se zabývá informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Na rozdíl od Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství (VZ) nesmí pořizovat odposlechy.

Témata:  Milan Chovanec Lukáš Čadek Česká pošta ÚZSI: Úřad pro zahraniční styky a informace Zdeněk Blahut Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy