Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Trutnovsku volí nového senátora. Účast je velmi nízká

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Trutnov - Doplňovací senátní volby na Trutnovsku provází i druhý den hlasování velmi nízká volební účast. V doplňovacích volbách v obvodu č. 39, který zasahuje částečně i na Náchodsko, kandiduje devět lidí. Hlas může odevzdat zhruba 110 tisíc lidí.

Volby se konají kvůli majiteli královédvorské textilky Juta Jiřímu Hlavatému (nezávislý za ANO), který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu tedy automaticky zanikl. Pak ale oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu. Poslaneckého mandátu se vzdal.

Kromě Hlavatého se o místo senátora ucházejí starosta Vrchlabí Jan Sobotka, který kandiduje za STAN a má podporu TOP 09, KDU-ČSL a ODS, za ČSSD jde do voleb místostarosta Úpice Karel Šklíba a za Okamurovu SPD majitelka tiskárny Luďka Tomešová z Trutnova. Za KSČM s podporou Strany přátel občanů (SPO) kandiduje předsedkyně odborů v trutnovské nemocnici a zastupitelka Trutnova Iva Řezníčková.

Za Nezávislou iniciativu kandiduje majitelka Luční boudy v Krkonoších Klára Sovová. Kandidátem Pirátské strany je pedagog a nestraník Jaroslav Dvorský z Trutnova. Občanská demokratická aliance do voleb vyslala galeristku Blanku Horákovou. Jako nezávislá o zvolení usiluje Terezie Holovská.

Tradičně vysoká volební účast vzala za své v druhé nejvýše položené volební místnosti v ČR - na Pomezních Boudách v Horní Malé Úpě. "Pokud moje paměť sahá, tak doplňovací volby tady nikdy snad ani nebyly. To je něco jiného, než když je řádná volba. Účast je opravdu špatná, jen asi 10 procent. Přitom my s tím problém nemáme, volební účast je u nás běžně mezi 70 a 90 procenty. Při senátních volbách v roce 2014 jsme měli asi 60 procent, ale to jsme považovali za slabší," uvedl předseda komise Josef Malý.

Se svým týmem zajišťuje volby na Pomezních Boudách v objektu bývalé celnice v nadmořské výšce 1050 metrů nad mořem. V obci je 106 registrovaných voličů. "Těch asi deset lidí, co odvolilo, to jsme v podstatě jen my, co tady sedíme," posteskl si Malý.

V Krkonoších, které roky platí za baštu pravice, má podle horalů velké šance vrchlabský starosta Sobotka.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Krkonoše volby

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy