Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavatý (za ANO) nechtěl být poslancem. Křeslo senátora ale získat nemusí

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Vrchlabský starosta Jan Sobotka (za STAN) získal v prvním kole doplňovacích voleb do Senátu 34 procent, jeho soupeř Jiří Hlavatý (za ANO) 25 procent hlasů. Jeho návrat do horní komory parlamentu se tak podle politologa poněkud vzdaluje.

Doplňovací senátní volby na Trutnovsku a v několika obcích Náchodska se konaly kvůli Hlavatému, který v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu proto automaticky zanikl. Hlavatý pak oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu a poslaneckého mandátu se vzdal.

"S velkou pokorou přijímám to, že jsem se s panem Sobotkou dostal do druhého kola. První cíl, který jsem si dal, se mi splnil," uvedl Hlavatý. Podle něj hodně lidí volilo spíše proti vládě. "Bylo to hodně spojeno s kroky premiéra Andreje Babiše, to se do výsledku promítlo. V žádném případě ale nelituji, že jsem s podporou hnutí do toho šel," dodal.

"Zisk Jiřího Hlavatého je podstatně nižší, než se očekávalo. Před druhým kolem bude muset mnohem více zapracovat v přesvědčování voličů," řekl dnes politolog Jiří Štefek. Hlavatý ale sdělil, že s akcelerací kampaně nepočítá.

Štefek míní, že podle rozložení hlasování v jednotlivých městech a obcích má před druhým kolem mírně navrch Sobotka. "Přesto je na konečné soudy brzy, druhé kolo se totiž bude konat společně s volbami prezidentskými, ke kterým může přijít přes 60 procent voličů. Rozhodující také bude, koho podpoří neúspěšní kandidáti, především Jaroslav Dvorský (za Piráty) a Klára Sovová (NEI)z prvního kola," řekl Štefek. Oba už oznámili, že podpoří Sobotku.

Podle obou postupujících se do výsledku v druhém kole promítne vyšší účast voličů, protože se budou konat souběžně s prezidentskými. "Voliči budou jiní a budou mít jinou motivaci, budou volit hlavně prezidenta, i to se do výsledku může promítnout," míní Sobotka. Podle Hlavatého by mohla být volební účast až 60 procent. "Proto těžko odhadnout, jak pro nás druhé kolo dopadne. Přijde řada voličů, která se prvního kola neúčastnila," míní Hlavatý.

Velkým zklamáním voleb je propad kandidáta ČSSD Karla Šklíby, získal méně než šest procent hlasů. "Ještě hůře dopadla (nezávislá kandidátka) Terezie Holovská, která nezískala ani procento hlasů a potvrdila předpoklady, že jako zcela neznámá osoba v tomto regionu nemá žádné šance a její kandidatura byla spíš osobním PR," míní Štefek.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jan Sobotka volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy