reklama

Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 3,1 % (příspěvek +2,1 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně snížila o 0,5 % (příspěvek -0,2 p. b.).

Stavební úřady v listopadu 2017 vydaly 6 999 stavebních povolení a jejich počet se meziročně snížil o 4,7 %. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 34,7 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2016 se zvýšila o 51,0 %, informuje czso.cz.

Počet zahájených bytů v listopadu 2017 meziročně klesl o 3,1 % a dosáhl hodnoty 2 594 bytů. V rodinných domech došlo k nárůstu počtu bytů o 6,4 %, v bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 40,3 %.

Počet dokončených bytů v listopadu 2017 meziročně vzrostl o 4,6 % a činil 2 693 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 18,5 %, v bytových domech došlo k poklesu o 0,4 %.

"Matný výkon českého stavebnictví pokračoval i loni v listopadu. Stavební výroba se drží na 90 procentech objemu v roce 2010. Stavebnictví za sebou brzy může mít jednu celou dekádu v útlumu. To je zarážející zejména tváří v tvář současné obecné prosperitě české ekonomiky," uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Stavebnictví podle něj od roku 2010 zažívá jen občasné vzmachy. Příkladem byl růst inženýrského stavitelství, které je tvořeno z velké části dopravní infrastrukturou, v roce 2015. Tehdy Česko dočerpávalo evropské dotace z programového období 2007 až 2013. "Avšak prakticky po celé desetiletí se stavebnictví drží znatelně pod úrovní jeho vstupního roku. Od novely stavebního zákona, která platí od začátku letošního roku, přitom uspokojivou nápravu stavu příliš čekat nelze. Naopak naděje můžeme vkládat do čerpání z fondů EU," doplnil Kovanda.

Také podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška pokračovalo stavebnictví ve slabých výkonech. Na mírném růstu se podílelo hlavně pozemní stavitelství, tedy stavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů. "O inženýrském stavitelství se dá říct jen tolik, že se vymanilo z dlouhodobého propadu a poslední dva měsíce jeho výkony meziročně marginálně rostly. Prosinec již nezmění mnoho na celoročním obrázku stavebnictví jako odvětví, které sice v roce 2017 přispělo k celkovému růstu ekonomiky, ale ve srovnání s jinými odvětvími poměrně málo," uvedl Sobíšek. Pro letošek očekává růst stavebnictví o čtyři až pět procent.