Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda Andreje Babiše schválila novou verzi programového prohlášení

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Menšinová vláda předsedy hnutí ANO Andreje Babiše schválila novou verzi programového prohlášení, návrh je oproti původnímu znění kratší a doplnila ho úvodní pasáž.

Menšinový kabinet s dokumentem předstoupí před Sněmovnu, až bude ve středu poslance žádat o důvěru. Premiér Babiš po jednání vlády uvedl, že programové prohlášení již zaslal předsedům sněmovních stran.

V preambuli vláda hovoří o prioritách, mezi nimi jsou příprava změny systému penzí, evropská agenda, digitalizace státu, strategický investiční program, posílení bezpečnosti a reforma státu. "Vypadly některé formulace, které se opakovaly a některé nadbytečné texty," uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Rozšířit program o železnici zdarma pro důchodce nad 65 let a studenty do 26 let se Babiš podle svých slov rozhodl během víkendu. Jde podle něj o ukázku toho, jak jeho kabinet chce pracovat pro lidi.

Babiš počítá s tím, že vláda ve středu důvěru nedostane. "Za nás předpokládáme, že důvěru nezískáme," uvedl. Zopakoval, že na vině jsou představitelé dalších stran, kteří podle něj odmítli s ANO jednat.

Oproti návrhu prohlášení, které vláda publikovala v polovině prosince, je v upraveném dokumentu podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) zmíněno sociální bydlení a dostupné bydlení pro skupiny, jako jsou senioři a matky samoživitelky.

Témata:  Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy