Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový vládní plán: Byt důchodcům, méně peněz lidem bez práce

Důchdoci, ilustrační fotografie
Důchdoci, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - V programovém prohlášení, které Babišova vláda dnes zveřejnila na svém webu, přibyl záměr zřídit Státní důchodový úřad či investovat do výstavby malých nájemních bytů pro seniory.

Text kapitoly o sociální politice se ale příliš nemění, je jen o něco podrobnější. Kabinet ve výsledné verzi programu slibuje nově také přípravu zákona o sociálním bydlení. Na starosti by ho však už nemělo mít ministerstvo práce, ale pro místní rozvoj.

Zásadní změny shrnuje preambule, která v původním návrhu dokumentu chyběla. Objevuje se v ní plán na vytvoření Státního důchodového úřadu, který by spravoval důchodový účet. Ten by se oddělil od státního rozpočtu a plynuly by na něj odvody, ale případně i peníze z jiných zdrojů. Vláda chce také rozhodnout o tom, aby lidé nad 65 let mohli jezdit vlakem zdarma. Kabinet chce prosadit rychlejší výstavbu malých nájemních bytů pro seniory podle potřeb krajů, obcí a měst. Slibuje, že za volební období by jich mohlo vyrůst až 6000.

Nově chce kabinet připravit zákon o sociálním bydlení. Zmiňuje se o něm v kapitole o veřejném investování a místním rozvoji. Podle normy by podpora měla být jasně zacílena, aby bylo možné počet lidí v bytové nouzi snížit. Vláda uvádí, že připraví "moderní zákon o pomoci lidem v bytové nouzi". Babišův tým pak píše, že bude usilovat o dostupné nájemní bydlení "pro všechny cílové skupiny".

Systém rekvalifikací, který vláda chtěla a dál chce revidovat, dostal proti původní verzi přívlastek "poměrně neefektivní". V návrhu prohlášení chtěla vláda věnovat mimořádnou pozornost efektivnímu využívání informačních systémů v resortu práce, nyní se chce zaměřit na jejich odborný audit a efektivní využívání by mělo být až ve střednědobém horizontu. Rozšířil se také výčet dávek, jejichž vyplácení chce kabinet posoudit. Výslovně se v programovém prohlášení objevilo také to, že dlouhodobě nezaměstnaní si budou muset pro získání pomoci od státu aktivně hledat zaměstnání nebo vykonávat veřejně prospěšné práce.

Témata:  důchodci sociální dávky sociální bydlení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy