Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pacientka vyhrála spor s VZP, pojišťovna jí musí zaplatit speciální onkologickou léčbu

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: ptc.cz

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) musí pacientce zaplatit speciální léčbu, jejíž uhrazení předtím odmítla. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. 

Na případ upozornil server Česká justice, podle kterého rozhodnutí může otevřít dalším pacientům cestu k tomu, aby jim pojišťovny proplatily dosud nehrazenou léčbu.

Spor se týká pacientky, které byl v těhotenství zjištěn karcinom prsu. Pojišťovna jí nejprve léčbu platila, pak žena podstoupila chirurgický zákrok a kvůli těhotenství byla ponechána bez onkologické péče.

Když porodila zdravé dítě, její zdravotní stav se zhoršil a její další léčba již nespadala do péče, kterou měla platit pojišťovna. Žena se kvůli tomu obrátila na soud a uspěla.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý serveru řekl, že pojišťovna ženě zaplatí léky i bez ohledu na výsledek soudu. Od února totiž bude lék z veřejného zdravotního pojištění hrazený každému pacientovi, kterému bude předepsaný.

„Pokud jde o reakci na tento konkrétní verdikt, tak VZP počká na písemné vyhotovení rozsudku. Teprve po jeho podrobnější analýze bude možné rozhodnout, zda budeme využívat nějaký opravný prostředek, nebo ne," uvedl Tichý.

Témata:  VZP rakovina soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy