reklama

OLAF v závěrech zprávy píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. Ve zprávě je uvedeno, že při žádosti o dotaci pro farmu Čapí hnízdo byly podány nepravdivé a neúplné informace. Postup farmy při žádosti o dotaci by tak mohl být hodnocen jako podvod.

Materiál také říká, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda byla v době čerpání dotace v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů. Babiš už dříve řekl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky. To se však podle úřadu nedá spolehlivě prokázat.

Se zprávou se v minulých dnech seznamovali Babišovi právníci, protože je součástí vyšetřovacího spisu. Kvůli padesáti miliónové dotaci na farmu Čapí hnízdo obvinila česká policie premiéra z podvodu, stíhá také jeho ženu Moniku a jejího bratra a další osoby včetně poslance Jaroslava Faltýnka (ANO).

Trestní řízení ve věci Babiše a Faltýnka je ale přerušeno, protože oba po říjnových volbách znovu získali poslaneckou imunitu. Sněmovna by se pravděpodobně příští týden měla zabývat jejich vydáním.

Oba politici hnutí ANO by měli krátce po premiérově tiskové konferenci sněmovnímu a mandátovému a imunitnímu výboru výboru přiblížit svůj pohled na případ. Oba podezření související s Čapím hnízdem odmítají a hovoří o účelovosti a o politické motivaci stíhání. Odpoledne pak zasedne Sněmovna, která by mohla o vydání obou poslanců hlasovat.

Ve středu by pak měli poslanci hlasovat o vyslovení důvěry Babišově jednobarevné vládě.