Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý den voleb míří do finále. Účast je zatím nadpoloviční

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Volební účast v prvním kole prezidentských voleb se zatím nejčastěji pohybuje mezi 50 a 55 procenty. Některé volební komise ale očekávají nápor lidí ještě po obědě.

Na horách účast zvyšují lyžaři s voličskými průkazy. Volební místnosti se uzavírají ve 14:00. Při první přímé volbě hlavy státu v Česku před pěti lety účast v prvním kole přesáhla 61 procent.

Ze středočeských měst po 11:00 hlásil Benešov účast 53 procent, Beroun dokonce 55 procent. Více než polovina lidí už odevzdala hlas také v Mělníku. "Už to ale leze nahoru pomalu," uvedla členka volební komise v Rakovníku. Menší zájem o prezidentské volby hlásí příbramské sídliště, hodinu před polednem tam byla účast 37 procent. Podle volební komise chodí lidí k urnám méně než při nedávných sněmovních volbách.

Víc než poloviční byla hodinu před polednem účast také v Praze. Zatím nejvyšší je v Praze 10, a to 59,8 procenta. Na Jižním Městě se vyhoupla na 58 procent, 56procentní byla v Praze 3, kde k urnám dorazilo asi 28.000 voličů. V sedmé městské části přišlo zatím hlasovat 55 procent voličů, v Praze 5 to bylo 52,5 procenta. Nad padesátiprocentní hranicí je účast i v dvanácté městské části.

V Jihomoravském kraji dnes kolem 10:00 hlas v prezidentských volbách odevzdala téměř polovina oprávněných voličů. V krajském městě činila volební účast 51,23 procenta voličů. Ještě více lidí, kolem 54 procent, přišlo v Kuřimi na Brněnsku či Letovicích na Blanensku.

V Moravskoslezském kraji se účast pohybovala mezi 50 a 55 procenty voličů, řekla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. V Českém Těšíně podle mluvčí města Doroty Havlíkové v některých volebních okrscích přesáhla 60 procent.

Témata:  volby volby 2018

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy