reklama

K dlouhodobým příznivcům Miloše Zemana patřili třeba herečka Jiřina Bohdalová nebo režisér Filip Renč, kteří pro ČTK nechtěli dnešní výsledek komentovat. Zpěváka Daniela Hůlku nebo režiséra Roberta Sedláčka, kterým Zeman také udělil vysoké státní vyznamenání, se ČTK nepodařilo zastihnout. Hůlka dnes Zemana podpořil přímo ve volebním štábu.

"Jsem nadšená, že bude druhé kolo, jsem nadšená, že vyzyvatelem Zemana bude Jiří Drahoš, kterého jsem volila. Poměr získaných hlasů (obou postupujících kandidátů) mohl být lepší, ale když vezmeme všechny ostatní, kteří, doufám, podpoří pana Drahoše, vypadá to optimisticky," řekla ČTK režisérka Třeštíková.

"Já jsem fatalista. Věci, které se mají stát, se stanou. Jsem zarytý zemanovec, mám radost z hlasů, které dostal, a věřím, že to ve druhém kole dopadne dobře," řekl ČTK František Ringo Čech, který za někdejší zemanovce, dnes Stranu práv občanů kandidoval v podzimních parlamentních volbách. "Jsem ale demokrat, i když militantní, přijmu tedy každého kandidáta, kterého lidé poctivě zvolí. My zemanovci jsme kultivovaní lidé, nebudu ukazovat červenou kartu nebo házet vajíčka," řekl.

"Lépe to dopadnout nemohlo," řekl ČTK ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. "Minulé výsledky (prezidentské volby) byly mnohem těsnější, a přesto to Miloš Zeman vyhrál. Jestliže chceme změnu a kultivovat českou politiku a věříme, že se ostatní demokratičtí kandidáti spojí, aby podpořili profesora Drahoše, přesto je třeba být na pozoru a k volbám v druhém kole jít," uvedl Hrab. V Arše příští sobotu uspořádá setkání s "demokraticky orientovanými neúspěšnými kandidáty".

"Myslím, že to dopadlo lépe, než se domnívali ti skeptičtější z nás, kteří nechtějí dál na Hradě Zemana," řekl ČTK nakladatel a spisovatel Martin Reiner.

"Vzhledem k tomu, že téměř dvě třetiny voličů inženýra Zemana odmítly, zvýšil se můj optimismus a víra v český národ, že tento typ politiky a politika definitivně skončí v propadlišti dějin," řekl ČTK filmař Fero Fenič.