Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres ODS končí. Fiala a Udženija obhájili mandát, nováčkem ve vedení je Baxa

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Třiapadesátiletý Petr Fiala dnes na kongresu v Ostravě obhájil pozici předsedy Občanské demokratické strany (ODS). Nejužší vedení ODS se výrazně nezměnilo.

Nováčkem ve Fialově týmu se stal poslanec Martin Baxa. Další místopředsedové svou funkci obhájili, první místopředsedkyní tak zůstala Alexandra Udženija, stejně tak ve funkci místopředsedů setrvávají Evžen Tošenovský, Martin Kupka a Miloš Vystrčil.

Fiala neměl protikandidáta a na kongres mířil s podporou ze všech regionů, podobně silnou pozici měla před kongresem rovněž Udženija. Fiala získal 451 ze 483 platných hlasů, hlasovalo tak pro něj zhruba 90 procent všech delegátů. Fiala označil svůj mandát za silný, což ho podle jeho slov překvapilo. Delegátům slíbil, že je ani voliče nezklame.

Připomněl, že když se před čtyřmi lety stal předsedou strany, společně s členy ODS museli zachraňovat právo na existenci strany a holý politický život. V současnosti je podle něj strana ve zcela odlišné situaci, z čehož vychází i jeho představa o dalším směřování ODS. V následujícím období chce proto obnovit silné postavení ODS a v dalších parlamentních volbách získat o 50 procent více voličů. Nyní je ODS v Poslanecké sněmovně druhou nejsilnější stranou, když v nedávných volbách získala 11,3 procenta hlasů.

"V následujícím období plně obnovíme étos Občanské demokratické strany jako silné a spolehlivé reformní pravicové strany. Moderní strany pro moderní stát, pro Česko, které je silné, efektivní a bezpečné," řekl v nominačním projevu Fiala.

Opakovaně rovněž apeloval na voliče, aby se účastnili prezidentských voleb. Další mandát prezidenta Miloše Zemana totiž podle jeho mínění není v nejlepším zájmu České republiky. Výsledek prvního kola prezidentských voleb, z něhož se Zemanem postoupil do druhého kola Jiří Drahoš, podle Fialy dává velkou šanci na změnu ve funkci prezidenta ČR. Pro ODS je podle předsedy důležité, aby byl na Hradě prezident, který nerozděluje společnost, nezpochybňuje zahraničně-politickou orientaci Česka a ctí ducha Ústavy.

Témata:  ODS Petr Fiala

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy