Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčníci vystaví korunovační klenoty ve Vladislavském sále

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky (insignie) vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci.
Foto: www.hrad.cz

Praha - Klíčníci v pondělí po necelých dvou letech opět odemknou v katedrále sv. Víta Korunovační komnatu a vyzvednou korunovační klenoty. Pro veřejnost budou zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. do 23. ledna.

Společně s nimi si budou moct lidé prohlédnout i například svatováclavskou zbroj. Výstava se uskuteční v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

Slavnostní otevření Korunní komory je naplánováno na pondělní 14:00, zúčastní se ho všichni klíčníci, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Ondřej Pávek.

Veřejnost se na korunovační klenoty, které budou vystaveny mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby, bude moct podívat v nové bezpečnostní vitríně. Oproti minulosti si je tak budou moct prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána doposud a kterou v době takzvané první republiky vytvořil architekt Josef Gočár, budou umístěny památky spojené se sv. Václavem.

Součástí výstavy bude i expozice připomínající svatováclavskou tradici. V Gočárově vitríně proto bude vystavena zbroj svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu. Ve Vladislavském sále budou umístěny také další předměty upomínající na patrona českého státu. Ve Vladislavském sále bude také výstava o osudech korunovačních klenotů za 100 let republiky, mimo jiné klíč od Korunní komory, který drží prezident republiky.

Témata:  korunovační klenoty České korunovační klenoty

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.