Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OLAF podle Babiše nejedná nezávisle. Kauzu má za zpolitizovanou

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) není podle premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nezávislý a jeho kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu.

V dnešním pořadu televize Prima naznačil, čím bude argumentovat v úterý ráno na tiskové konferenci, kterou svolal těsně před jednání mandátového a imunitního výboru o jeho vydání ke stíhání. Opět zopakoval, že se ničeho nedopustil, jde o kauzu na objednávku a sprosťárnu, která poškozuje jeho rodinu.

Čapí hnízdo je podle Babiše výplodem jednoho zhrzeného úředníka a europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Ten ČTK v podvečer sdělil, že podobné útoky premiéra vnímá jako nejlepší ocenění své práce v kontrolním výboru Evropského parlamentu, kde vystupuje proti podvodům a korupci. "Když pan premiér Babiš právě nehází vinu za svá pochybení na (šéfa poslaneckého klubu TOP 09) Miroslava Kalouska nebo (místopředsedu Pirátů) Jakuba Michálka, naváží se do mě. Osobně bych ho rád ubezpečil, že jsem nikdy nikoho neudal a rozhodně to není styl mého jednání," doplnil Zdechovský.

Babiš v televizi Prima připomněl, že loni bylo v Česku zproštěno viny v různých případech 1150 lidí, kterým bude vyplaceno odškodné 80 milionů korun. Nepřímo se také přirovnal k eurokomisařce Věře Jourové, která strávila před deseti lety kvůli dotační kauze ve vazbě víc než měsíc. Potom bylo její stíhání zastaveno s tím, že skutek, pro který byla obviněna, se nestal.

Kauzu podle Babiše drží jeho protivníci v prostoru, aby se ho zbavili. V případě, že by musel z funkce premiéra odejít, mohlo by to podle něj dopadnout jako v Polsku, kde řídí vládu strany Právo a spravedlnost (PiS) z pozadí bývalý premiér a šéf strany Jaroslaw Kaczyński. "Premiér bude (dosavadní místopředseda vlády Richard) Brabec a já budu dělat Kaczyńského," uvedl v nadsázce s tím, že nechce, aby to tak bylo.

Témata:  Andrej Babiš farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy