reklama

Věznice to oznámila Dahlgrenovu obhájci Richardu Špíškovi. Zprávu z věznice dostal do datové schránky na vlastní žádost.

Královéhradecká krajská policie v pátek uvedla, že ve věznici ve čtvrtek v podvečer zemřel pětadvacetiletý cizinec, a to bez cizího zavinění. Mluvčí valdické věznice Eva Francová v pátek potvrdila pouze to, že ve čtvrtek vpodvečer ve věznici zemřel jeden vězeň. Doplnila, že další informace vzhledem k vyšetřování věznice zatím poskytovat nebude. "Případ vyšetřují GIBS, policie a vnitřní orgány vězeňské služby," řekla Francová.

Serveru iRozhlas Špíšek už dříve řekl, že Dahlgren telefonicky svým rodičům říkal o záměru spáchat sebevraždu. "Informoval jsem o tomto jak věznici, tak ředitelství vězeňské služby a pevně věřím, že věznice Valdice učinila maximum proto, aby této situace předešla. Chápu ale, že nelze zabránit všem nešťastným událostem, zejména pokud je skutečně snaha na straně odsouzeného něco takového učinit," řekl již dříve Špíšek.

Američan Dahlgren podle pravomocného rozsudku zavraždil v květnu 2013 v Brně čtyři lidi. Odsouzen byl na doživotí. Dahlgrenův případ patří k nejhorším zločinům posledních let v České republice. Dahlgren loni v září podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho obhájce v něm navrhoval, aby mladý Američan místo výkonu trestu zamířil do zabezpečovací detence, a to zvláště s ohledem na jeho psychický stav, případně aby dostal mírnější trest vězení. Dovolání nepolemizovalo s rozhodnutím o vině.