Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Vladislavském sále Pražského hradu jsou vystaveny korunovační klenoty

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky začne dnes ve Vladislavském sále Pražského hradu výstava Symbolická moc českých korunovačních klenotů.

Korunovační klenoty jsou poprvé vystaveny v nové bezpečnostní vitríně, oproti minulosti si je tak lidé budou moct prohlédnout ze všech stran. Do tradiční Gočárovy vitríny je umístěna přilba sv. Václava, jeho zbroj a meč. Výstava potrvá do 23. ledna, přístupná je zdarma.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Ostatní předměty jsou novější.

Součástí výstavy bude i expozice připomínající svatováclavskou tradici. V Gočárově vitríně proto bude vystavena zbroj svatého Václava, která je součástí svatovítského pokladu.

Klenoty jsou uloženy v Korunní komoře ve svatovítské katedrále. Od Korunní komory mají klíče prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor.

První zámek v pondělí 15. ledna 2018 odemkl prezident Miloš Zeman, při vytahování klíče mu musel pomoci velitel Hradní stráže Jiří Kývala. Následovali premiér Andrej Babiš nebo kardinál Dominik Duka. Oproti minulým vyzvednutím klenotů se letos klíčníci před dveřmi do korunovační komory mohli posadit. Po vynesení klenotů se jim klíčníci poklonili.

Během mandátu prezidenta Zemana jsou vzácné klenoty vyzvednuty už potřetí. Poprvé Zeman v roli hlavy státu odemykal komnatu v roce 2013, několik měsíců po zvolení prezidentem. Při ceremoniálu vyzdvihování klenotů byl tehdy Zeman viditelně indisponován. Podle oficiálních vyjádření trpěl virózou, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Podruhé v uplynulých pěti letech byly klenoty vystaveny v květnu 2016 při oslavách 700. výročí narození Karla IV. Od roku 1993 se klenoty vystavovaly v pětiletých intervalech, což odpovídá funkčnímu období prezidentů.

Témata:  korunovační klenoty Pražský Hrad kultura

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy