Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede pirát Černohorský

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sněmovní vyšetřovací komisi k OKD povede Lukáš Černohorský (Piráti). Ve druhém kole tajné volby porazil kandidátku KDU-ČSL Pavlu Golasowskou. Členové komise mají prověřit podle zadání převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004.

Za privatizaci OKD bývá kritizován tehdejší ministr financí a premiér minulé koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Před soudem stojí znalec, který tehdy vypracoval pro vládu posudek ceny, a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku.

Komise se ale zaměří také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem zkoumání bude také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky by měla předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy na podzim příštího roku.

V komisi budou působit také Josef Hájek (ANO), Václav Klaus mladší (ODS), Lubomír Volný (SPD), Leo Luzar (KSČM) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Za TOP 09 v ní zasedne Dominik Feri a za STAN Petr Pávek.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle státního zástupce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun. Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Témata:  OKD Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy