Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dráhy se připravují na sněhovou kalamitu, cestujícím daly několik rad

České dráhy
České dráhy
Foto: České dráhy

Praha – Meteorologové varují, že Česko dnes a ve čtvrtek zasáhne silné sněžení. Na problémy se připravují nejen silničáři, ale také České dráhy.

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude už dnes večer chumelit. Další velmi silné sněžení se očekává ve čtvrtek, kdy na horách může napadnout až 30 centimetrů sněhu. Kvůli tomu meteorologové očekávají kalamitní stav na silnicích. Varují i před náledím, silným větrem a závějemi.

Dráhy pro případ sněhové kalamity připravily pohotovostní lokomotivy a v některých stanicích budou zásoby vody a jídla pro cestující, kteří by mohli uváznout. Zároveň žádají zákazníky, aby zvážili možnost odložit cestu na jindy, informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Kvůli počasí budou držet pohotovost desítky strojvedoucích, průvodčích a dalších zaměstnanců drah. „V depech budou připraveny pohotovostní lokomotivy a ve vybraných stanicích zásoby vody a občerstvení pro cestující, kteří by byli v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek nuceni na delší dobu přerušit svou cestu," uvedl Šťáhlavský.

Cestující by si do vlaku podle drah měli vzít pití, jídlo, případně léky, které pravidelně užívají. A to i tehdy, pokud se chystají jet pouze na krátkou vzdálenost. „Zároveň žádáme zákazníky, kteří nemusejí v době platnosti výstrahy meteorologů cestovat, aby své cesty zvážili, případně odložili, zvláště pak pokud cestují například s dětmi", dodal Šťáhlavský.

Témata:  České Dráhy počasí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy