Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanci České pošty se od dubna dočkají zvýšení mzdy

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vedení České pošty se dohodlo s většinou odborových organizací.a od dubna navýší tarifní mzdy o 7,1 procenta. Zaměstnanci zároveň obdrží v únoru mimořádnou odměnu za rok 2017 v celkové výši 80 milionů Kč. V březnu získají další mimořádnou odměnu v celkovém objemu 86 milionů korun.

Za poslední tři roky tarifní mzdy pošťáků vzrostly v průměru o 15 procent v celkovém objemu 2,5 miliardy korun. V roce 2017 byla průměrná mzda na poště 23.895 korun, což je zhruba o 5000 korun méně, než je celorepublikový průměr. Zaměstnanci mají úvazek 37,5 hodiny týdně.

"Navýšení jsme směřovali do nárůstů tarifů. Mzdy všech zaměstnanců s tarifní mzdou vzrostou od dubna v průměru o 7,1 procenta. Každému zaměstnanci s tarifní mzdou garantujeme minimální navýšení měsíčních tarifních a výkonových mezd o 1200 Kč," uvedl generální ředitel Martin Elkán.

Další růst příjmu zaměstnanců bude podle něj možný ve chvíli, kdy stát navýší částku úhrady nákladů za univerzální službu nad současných 500 milionů korun a Česká pošta ji zaúčtuje. "V tom případě půjde po dohodě s odbory 45 procent z částky navíc do příjmu zaměstnanců. Vedení České pošty i odborové organizace budou o toto navýšení intenzivně usilovat," dodal Elkán.

Témata:  Česká pošta platy ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy