reklama

"Nic nezákonného jsem neudělal, a proto se nechci skrývat za poslaneckou imunitu," zdůvodnil Faltýnek svůj postoj. Chce být zároveň loajální ke svým dvěma spolupracovníkům ze ZZN Agro Pelhřimov, kteří byli v kauze obviněni a nemají poslaneckou imunitu.

Faltýnek řekl, že je podezřelý z toho, že údajně odstranil překážku pro spáchání trestného činu tím, že skryl identitu pravého vlastníka akcií firmy vlastnící Čapí hnízdo. Jediné, co ale podle svého názoru udělal, byl transparentní prodej akcií, prohlásil. Vyšetřovatel zatajil řadu věcí a jeho cílem je Faltýnka pouze diskreditovat, řekl předseda poslaneckého klubu ANO. "Nazývám to prostě sračkou. A velkou sračkou," uvedl ke kauze.

"Jsem bezprecedentně vystaven libovůli policejního komisaře, který chce stíhat moji osobu, aniž by k tomu měl jakékoli relevantní důkazy," prohlásil Faltýnek. Občan nemůže být stíhán pouze za to, že je blízkým spolupracovníkem jiného občana, poznamenal ke svému obvinění.

Babiš dnes ve Sněmovně označil Wagenknechta za udavače, který inicioval vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). "Mimořádné pochybnosti vyvolává i skutečnost, že se úřad OLAF ve své právní kvalifikaci zřejmě nechal ovlivnit auditní zprávou vypracovanou na objednávku časopisu Reportér společností Good Governance založené Lukášem Wagenknechtem," prohlásil premiér. "Pro mě je to nová informace, že OLAF využil nějakou naši analýzu Good Governance," řekl Wagenknecht pro Český rozhlas.

Good Governance podle Wagenknechta vytvořila dvě analýzy týkající se Babiše. "Jedna se týkala selhání auditního orgánu pod gescí (tehdejšího) ministra financí Babiše a druhá, na které jsem se ani nepodílel, se zabývala celou kauzou (Čapí hnízdo)," řekl rozhlasu. Že by společnost tvořila analýzy na politickou objednávku s cílem očernit projekt Čapí hnízdo, jak tvrdí Babiš, je podle Wagenknechta nesmysl.

Policie se zabývá ziskem padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo pro podezření z podvodu. Vedle Babiše a Faltýnka obvinila v případu dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství. Babiš uvedl, že si je jistý tím, že nikdo z obviněných trestný čin nespáchal.