Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda se rozrostla o 1353 profesionálních vojáků, upravený web láká nováčky

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Armáda loni přijala 2173 nových vojáků a odešlo z ní 820 vojáků z povolání. K začátku ledna na ministerstvu obrany celkem pracovalo 32.110 vojáků z povolání a občanských a státních zaměstnanců. Podle náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře se armádě v náboru dlouhodobě daří. Armáda spustila nový web.

Armáda chce nadále ročně přijímat 2000 nových příslušníků. "Nábor je jednou z našich hlavních priorit. Věřím, že nová podoba webu, který je nyní atraktivnější a uživatelsky vstřícný, pomůže přilákat další zájemce o službu v armádě," uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Uchazeči o vstup do armády na novém webu naleznou informace o vojenských školách, aktivní záloze nebo aktuální seznam volných míst a potřebné kontakty. Náčelnice odboru doplňování personálu armády Lenka Šmerdová k webu poznamenala, že snahou bylo vytvořit co nejpřehlednější internetové stránky. "Chtěli jsme moderní design, čistou grafiku a snadnou ovladatelnost," uvedla.

Armáda se v posledních letech snaží naplnit své útvary, které byly oslabeny po úsporných opatřeních v době hospodářské krize. Na začátku roku 2014 na ministerstvu obrany působilo 20.864 vojáků z povolání, nyní jich je o téměř 3400 více. V číslech nejsou uvedeni pracovníci tajné služby Vojenského zpravodajství, jejich počty ministerstvo obrany nezveřejňuje.

Bečvář připustil, že v následujících letech se může nábor zkomplikovat kvůli klesající nezaměstnanosti, své řady navíc rozšiřuje i policie a další bezpečnostní složky.

Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany sdělil, že loni byl náborový cíl 2000 nových vojáků, přijato jich bylo 2173. Armáda si vybírala z asi 10.000 zájemců o službu. Služební poměr zanikl 820 vojákům, čistý nárůst tak byl 1353 nových profesionálních vojáků. Přijato podle něj bylo i dalších 170 civilních a 30 státních zaměstnanců. Civilních zaměstnanců nyní na obraně pracuje 6690, státních zaměstnanců 1170.

Témata:  Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky Karla Šlechtová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy