Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další divočák s africkým morem mimo ohradník. Celkem už osmý

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Africký mor prasat se na Zlínsku rozšířil mimo oblast ohraničenou elektrickými a pachovými ohradníky na přelomu roku. Veterináři potvrdili náazu v pořadí už u osmého divočáka nalezeného vně vysoce rizikové oblasti.

Vyšetření nejprve 29. prosince potvrdilo nákazu u šesti kusů divokých prasat různých věkových kategorií a pohlaví nalezených v katastrálním území Lípa a 3. ledna také u takzvaného lončáka, tedy zvířete mladšího než 24 měsíců, nalezeného v katastrálním území Zlín - Kudlov. Nalezené uhynulé kusy se nacházely zhruba 1,5 až 2,5 kilometru za ohradníky.

Veterináři proto 9. ledna rozšířili vysoce rizikovou oblast nákazy africkým morem prasat na Zlínsku o katastry dalších čtyř obcí a místních částí. Konkrétně šlo o Zlín - Jaroslavice, Zlín - Kudlov, Lípu a Želechovice nad Dřevnicí. Do 31. ledna navíc musejí všechny města a obce na Zlínsku odevzdat soupisy hospodářství s chovem prasat domácích.

V pátek se zvýšila odměna za zastřelené dospělé divoké prase, tzv. zástřelné, ve zlínském okrese na 8000 korun. Suma se vyplácí za kusy nad 50 kilogramů, za menší to jsou 4000 korun. Zvýšila se i odměna za nalezení uhynulého kusu v celé ČR na 2000 korun, v okrese Zlín pak na 5000 korun.

Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři k dnešku potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Kdyby k tomu došlo, musely by být vybity.

Témata:  divočáci Zlínský kraj EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy