Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zajíců je v Česku nedostatek, cena divočáků naopak klesá

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Lovci v uplynulém mysliveckém roce, který skončil koncem letošního března, odlovili meziročně o 43 procent více divokých prasat, bylo jich skoro 230.000. O 18 procent na 26.729 naopak klesly odstřely zajíců, uvádí myslivecká statistika. Důvodem je to, že jejich počty klesají, protože jim ubývá přirozená ochrana, třeba remízky.

Martina Novotná z Českomoravské myslivecké jednoty odhaduje, že letos se počty zastřelených divočáků sníží, což ukázaly i veterinární statistiky za pololetí. Podle ní však myslivci stačí pokrýt poptávku zvěřinových závodů.

Podle Lukáše Volfa, nákupčího zvěřiny jednoho z největších zpracovatelských závodů Bidfood, byly loni výkupní divočáků ceny nízké. Stát vyplácel několikatisícové zástřelné, cena za kilogram divočáka tak klesla ze 40 korun na začátku sezony na deset korun, kvůli přebytkům na trhu. Letos se výkupní cena pohybuje mezi 20 a 30 Kč.

"Loni byl vysoký odlov a továrny byly přeplněné divočáky, ale v letošním roce tomu tak není, situace je stabilní. Naopak mám pocit, že divočáci loňský rok dostali 'zabrat'. A i my pociťujeme ve výkupu, že divočáků je spíše méně," řekl ČTK Volf.

Podle něj mají restaurace, ale i školní jídelny nebo nemocnice stále větší zájem o maso z volně žijících zvířat. "Zvěřina se stává třešničkou na dortu ve vrcholové gastronomii, je to přírodní produkt s vysokou dietetickou a etickou hodnotu," vysvětlil.

Firmě se v posledních letech prodeje zvěřiny zvyšují o 15 až 20 procent, větší zájem je od srpna do ledna až února. Nedostatkovým zbožím se však stávají zajíci, což potvrzuje i Novotná. Podle Volfa nemají kvůli ubývajícím remízkům úkryt před svými přirozenými predátory, jako jsou právě i přemnožená divoká prasata. "Měli bychom velký zájem,jako zpracovatelé zvěřiny, ale není tu subjekt, který by byl schopen dodat 1000 zajíců za sezónu," dodal.

Největším dodavatelem zvěřiny jsou podle něj kromě myslivců státní podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR. Firma prodává kromě divočáků také mufloní maso, daňky, jeleny evropské a sika, srnce, bažanty a kachny divoké.

Zvěřinových závodů je v ČR 103, v posledních letech jich podle údajů veterinářů mírně přibylo. Pouze na zvěřinu se jich ale orientuje podle Petra Majera ze Státní veterinární správy kolem 40 procent.

Většinu ulovených divočáků přitom spotřebují sami myslivci, řekl ČTK dále Majer. Lovci veterinářům musí posílat informace o odlovených kusech, protože se vyšetřují na parazita svalovce. Do zvěřinových závodů šlo loni 19 procent ulovených prasat, letos zatím 14 procent.

Odlovy daňků loni podle mysliveckých statistik vzrostly o 13 procent na 23.069 kusů, u muflonů o procento klesly na 9400 kusů. Bažantů loni lovci odlovili meziročně o čtyři procenta méně, tedy 451.457, jelenů evropských 27.878 se sedmiprocentním nárůstem a jelenů sika 17.106, přičemž počet odlovených kusů vzrostl o šest procent.

Témata:  maso myslivci zvířata divočáci

Související

Aktuálně se děje

24. prosince 2025 16:26

Vánoce plné ticha i naděje: Nikola Hezucká popsala, jak tráví svátky bez Patrika

Letošní svátky jsou pro rodinu zesnulého moderátora Patrika Hezuckého nesmírně náročné a nesou se v duchu tichého vzpomínání. O tom, jak aktuální situaci prožívá jeho manželka Nikola se synem Oliverem, promluvila ve vánočním vysílání Evropy 2 moderátorka Kateřina Říhová. Ta se s Nikolou setkala krátce před Štědrým dnem a popsala atmosféru v jejich domácnosti, která pochopitelně nemá náladu na bujaré oslavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Jarní prázdniny 2026 jsou za dveřmi. Kdy zůstanou žáci doma?

Harmonogram jarních prázdnin pro rok 2026 je naplánován na období od začátku února až do poloviny března. Tato tradice, která v českém školství trvá již od padesátých let minulého století, slouží především k rovnoměrnému vytížení rekreačních středisek. Ministerstvo školství proto rozděluje volno do šesti týdenních bloků, přičemž rozhodujícím faktorem pro určení konkrétního data je příslušnost školy k danému okresu.