Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na trhu se objevilo kuřecí maso z Polska s bakterií Salmonella, zjistila SZPI

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na českém trhu se objevilo kuřecí maso původem z Polska kontaminované bakteriemi rodu Salmonella, které způsobují onemocnění salmonelózu. Datum použitelnosti sice mělo do 19. února a v tržní síti se již nenachází, ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele, kteří by mohli mít maso zmražené.

Předmětnou šarži v Česku prodávala společnost JIP východočeská, napsal dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výrobcem je polská firma Kabanos z Jablonky. Na etiketě byl nápis "Kuře a kvalita bez drobu kurczak čerstvé děleně drůbeži masa". Datum použitelnosti bylo do 19. února letošního roku. "Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv," uvedl Kopřiva.

Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v kontrolách bude pokračovat.

Témata:  maso státní potravinářská inspekce

Související

Aktuálně se děje

8. července 2025 17:56

Samosběr jahod se v roce 2025 chýlí ke konci. Co můžete sbírat namísto nich?

Letní měsíce lákají nejen k výletům a opalování, ale také k čím dál populárnějším samosběrům ovoce. Zatímco jahody jsou dlouhodobě nejznámější a nejdostupnější plodinou, kterou si lidé sami sklízí, nabídka samosběrů se rok od roku rozšiřuje. Co dalšího si tedy můžete z českých sadů a plantáží odnést, když přijdete s košíkem a chutí na čerstvé ovoce?

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy