Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na trhu se objevilo kuřecí maso z Polska s bakterií Salmonella, zjistila SZPI

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na českém trhu se objevilo kuřecí maso původem z Polska kontaminované bakteriemi rodu Salmonella, které způsobují onemocnění salmonelózu. Datum použitelnosti sice mělo do 19. února a v tržní síti se již nenachází, ale Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele, kteří by mohli mít maso zmražené.

Předmětnou šarži v Česku prodávala společnost JIP východočeská, napsal dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výrobcem je polská firma Kabanos z Jablonky. Na etiketě byl nápis "Kuře a kvalita bez drobu kurczak čerstvé děleně drůbeži masa". Datum použitelnosti bylo do 19. února letošního roku. "Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv," uvedl Kopřiva.

Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce a v kontrolách bude pokračovat.

Témata:  maso státní potravinářská inspekce

Související

Aktuálně se děje

8. listopadu 2025 14:10

Babiš nevnímá střet zájmů jako překážku pro jmenování premiérem

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který byl pověřen jednáním o sestavení příští české vlády, naznačil, že nevidí ve svém střetu zájmů důvod k tomu, aby nebyl jmenován premiérem. Babiš nicméně nadále tvrdí, že prezidentovi Petru Pavlovi, který si ho opět pozval na Pražský hrad, předloží řešení problému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy